Lokalna kuchnia ma piękne tradycje oraz do dziś w rejonach spożywa się szablonowe, regionalne potrawy. Na Kaszubach są to pomiędzy innymi śledzie po kaszubsku. Żeby je sporządzić należy wymoczone filety śledzi pokroić w kawałki. Rozgrzać olej oraz zeszklić cebulę. Dodać cukier oraz sekundę smażyć. Wlać ocet, dołączyć liście laurowe, ziele ang ., koncentrat pomidorowy. Wymieszać oraz dusić kilka minut. Zdjąć z ognia i doliczyć ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść odłamki filetów oraz przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najprawidłowiej smakują na drugi dzień, kiedy przyzwoicie się zmarnują oraz przejdą smakiem marynat. Do przysmaków kaszubskich trzeba też węgorz wędzony. Jest potrawą przyrządzaną na Kaszubach, a metoda wędzenia przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Węgorze pochodzą z jezior Raduńskich oraz poławiane są od wieków. Drewno wykorzystywane do wędzenia nadaje rybie charakterystyczny smak.
polecana restauracja w Krakowie
Kaszuby są bardzo bogate w ryby, w następstwie tego kuchnia ta tak w wielu przypadkach je użytkuje. Na różnorodne sposoby, w wielu przypadkach ryby po kaszubsku podawane są taki sposób tym w tym regionie Polski. Polska kuchnia bogata jest w najróżniejsze, wyśmienite zupy. Już w polskiej historii polewki, gęste pożywne zupy spożywano na śniadanie (w formie mącznych zacierek na mleku), obiady oraz kolacje. Gospodynie korzystały ze wszystkiego co zebrały w sadzie. Jesienią i zimą gotowały zupy na bazie suchych owoców oraz grzybów. Współcześnie najczęściej zupy jada się do obiadu. Do najpopularniejszych należy z pewnością rosół z kury, z którego sporządzić można inne zupy takie jak na przykład zupę pomidorową. Do popularnych lokalnych zup należy także krupki.